design

design


REFORGING STELCO   M.ARCH THESIS

REFORGING STELCO
M.ARCH THESIS

This project investigates Hamilton's culturally significant steel producer, a hundred-year company formerly known as Stelco, which has been on the brink of collapse for years. Amidst a flooded steel market, and still recovering from a ruthless corporate takeover from its American rival, US Steel, the company must adapt its strategies to stay afloat in today’s economy.

 

In 2120 the Greater Toronto Area has densified to a capacity that renders greenfield sites extinct. Deprived of the tabula rasa condition, planners look to densify lots with existing structures and a collection of suburban postwar towers becomes the testing ground. New 'pencil' towers are sited strategically to enhance the existing connections between the large sites.

As Toronto's need for housing grows exponentially, how can the city find ways to keep up with demand? Metahouse is an exploration in urban housing and the contemporary workplace inspired by Metabolist Movement systems thinking. The mid-rise building uses prefabricated timber in a kit-of-parts approach to expedite the construction process by minimizing on-site fabrication.

 

With lax zoning enforcement, current plan-oriented methods of development have become stale and predictable. This design charette illustrates a set of fantastical realities that explore the spatial relationships between the state and its inhabitants. Provoking a fresh discussion around urban growth, four different modes of development break free of the plan and engage volumes of space.

TRANSIT SCHISM   COLLABORATOR: MARK KURZAWINSKI

TRANSIT SCHISM
COLLABORATOR: MARK KURZAWINSKI

A new Transit Museum will become the physical manifestation of Toronto's ideology towards future city planning and public infrastructure. Connecting the museum with the existing underground transit infrastructure provokes a dialogue between the TTC’s historical roots, current operations, and future goals while exposing the concealed depths of the underground transit network.
 

This project explores the historical craft of woodworking within East Vancouver's industrial zone and attempts to reanimate the dying culture amidst its contemporary context. The premise: although hand made furniture was once a thriving industry in the timber-rich province of BC, the market has shifted towards cheap imported products.

A series of explorations modify the programmatic distribution within the 'Building I' megaform designed in 1968 by Arthur Erickson's and Geoffrey Massey. The modifications include doubling and halving the FAR, Open Space, and adding program to document how the building form may adapt to deal with planning alterations.

This open-air art gallery consists of four pavilions spread across the site of Port Moody's Fire Hall No.1. The overarching idea, originally conceived by Erwin Heerich in his Museum Insel Hombroich, is built upon the elusive relationship between art and nature. In this scheme the strategic placement of openings allows each pavilion to become a piece of art within its natural surroundings.

HAND +  COLLABORATOR: ADRIAN SIN

HAND +
COLLABORATOR: ADRIAN SIN

As part of an introductory design studio our team studied the physical and conceptual constraints of the severed limb, "Hand" as an autonomous creature. Studies of its behavior and movement led to the formulation of a space for Hand and its companion, Hand + to carry out three routine tasks: rest, work, play.

PROCEDURAL VISUALIZATIONS   COLLABORATOR: SEBASTIEN BOUREGARD

PROCEDURAL VISUALIZATIONS
COLLABORATOR: SEBASTIEN BOUREGARD

A series of images which graphically visualize the acoustic guitar intro from "Hotel California" by the Eagles. As the volume fluctuates, the central circle increases and decreases in diamater while the linework becomes increasingly complex as it cumulatively records sound waves through code-based manipulation.

Spatial Progressions is a 6 minute video analysis studying the existing context of the original Port Moody Fire Hall No1. The team takes a camera through a series of different environments within adjacent developments to better understand the spatial qualities of the neighboring context, while also documenting how people move through each of the spaces.

The BCIT Aeronautical Campus is in need of outdoor covered lounge. Inspired by the views towards the YVR runway and the spirit of the campus in which it resides, the steel plate shelter embodies the form of an aircraft. During their breaks students climb into a folded plate fuselage and can watch take offs and landings between classes.

Steveston Dwelling is a compact 500 ft² shelter for a couple and their young child located within Garry Point Park in Richmond, BC. The structure's audacious placement is driven by the inhabitants' fascination with the ocean and its cyclical movement. In response, moving components engage the water and maximize space within the compact plan.

A second design exercise situated on the historical site of Port Moody Fire Hall No.1. To encourage community interaction with the arts, the centre is split into two buildings which surround a public courtyard. At the centre of this space rainwater spills off of sloped roofs into a natural bio-filter allowing patrons and artists to engage with the water recycling process.

REBIRTH OF THE BATH HOUSE    COMPETITION | COLLABORATOR: DAVID KLOCEK

REBIRTH OF THE BATH HOUSE
COMPETITION | COLLABORATOR: DAVID KLOCEK

3rd Place, Rebirth of the Bath House Architecture Competition. A contemporary renovation & addition revitalizing Paul Max Berchi's 1902 Bath House located within the coastal greenbelt of Liepaja, Latvia. A series of programmatic growths contrast the existing building in both form and material to achieve visual distinction while respecting the original design.

A mix of building, street, and open space typologies are combined to create new variations of urban fabric. To encourage diversity each combination uses a block structure from a city fabric which offers low, medium, or high density. Slab towers become massive columns for raised highways, and offramps turn into laneways to encourage friction between generally static infrastructures.

 

Upon completion of the Allen Expressway's first phase (and since the cancellation of all remaining) four lanes of high-speed traffic spill out onto the cramped Eglinton Ave. with no route south. This proposal aims to relieve the traffic congestion while adding significant program to aid in the restoration of the severed urban fabric and help achieve Toronto's 2050 target density.